Välja väggfärg – vi ger dig tipsen

“Den väggfärgen – wow! Men det blir nog äggskalsvit för mig ändå.”

vardagsrum grå väggar

Är ni också så där töntiga när det kommer till att välja väggfärg i andra kulörer än de innehållande ordet “vit”. Känns det liksom lite läskigt att bläddra igenom Jotun, Alcro och Flüggers trendkartor med ambitionen att faktiskt inte bara titta utan också släpa hem en burk och köra igång. We know that feeling. Det härliga med rädslor är att de går att finta. Inspirationen som vi hämtar hem på våra Pinterest boards (JA, följ oss gärna!) och mappar på datorn går många gånger inte i linje med de inredningsbeslut vi tar. Även om vi skulle vilja leva ut inredningsdrömmarna slutar det ofta med att vi tar trygga beslut. Skönt med trygghet, absolut. Men i ärlighetens namn – rätt trist. Det härliga med den överflöd av inspiration och input som finns runt omkring oss är att det är lätt som en plätt att översätta infon till våra egna hem. För att lyckas behöver vi en portion mod och vi behöver veta hur vi ska läsa av färginspirationen.

väggfärg grå väggfärg gråväggfärg grå sovrum

Vi dog lite av den fantastiska färgsättningen på denna sekelskifts 2:a som ligger ute till försäljning hos SkandiaMäklarna. Takhöjden och rymden hjälper givetvis de mörka väggarna att inte krympa lägenheten. MEN, att man behöver ha en sekelskiftare på Kungsholmen för att våga mörka gråa toner tror vi inte på. Är du sugen på att ge din lya ett lyft och dramatisk look med några liter väggfärg så gört’! Vi snackar inte om något livsavgörande beslut här. Våga prova! Känns det too much att måla alla väggarna – börja med en fond! Det värsta som kan hända är att man får rolla om. No bigger deal. Det bästa som kan hända är att du kommit utanför din trygghetszon och älskar ditt nya inrednings-jag. Så hur väljer man färger?

Gör en egen färgkarta att utgå ifrån när du inreder.

Gör en egen färgkarta att utgå ifrån när du inreder.

När vi gör färgval brukar vi utgå ifrån ett moodboard med färger. En egen färgkarta som vi under arbetets gång kan återgå till för att få en röd tråd i inredningen. Vi börjar med att välja basfärg. Den kan var ljus, mörk, ha en neutral, kall eller varm färgton. Oavsett vad du väljer för basfärg är det den vi utgår ifrån när vi färgsätter resten av rummet. När du väljer basfärg, fundera på om det finns saker i rummet som du vill ta hänsyn till, som befintligt golv eller en större möbel som exempelvis favvo-soffan. Ett tips är att fråga din färghandel om råd om du känner dig osäker på om ekparketten går bra ihop med färgen du vill använda som bas. När du väl valt en basfärg kan du börja leka med grannfärger och ett fåtal accentfärg som du vill addera till färgkartan. Grannfärgerna är kulörer i samma färgskala som basfärgen. Dessa harmonierar och ger ett lugnt intryck tillsammans med basen. Accenterna däremot kommer från en annan färgskala men bidrar till att basen och grannfärgerna smälter ihop ännu mer. Låter det klurigt? Ett knep är att använda de två accenterna som alltid fungerar; vit och svart. Gotta’ love them – så låt dem återkomma på flera platser i rummet.

väggfärg grå kök marmor marmor kök svarta accenter

För att skapa ytterligare dynamik, om du känner för att utmana ditt trygga inrednings-jag till max – go for komplementsfärger! Det här kan kännas som överkurs när det enda du vill är att släppa den vita sargen. Men väl ute på isen är det lika bra att satsa på trippel-axel, eller hur. Komplementfärger är de som är totala motsatsen i färgskalan till din basfärg och grannfärgerna. Sätter man ihop dessa skapar du färgexplosioner som ger liv och dynamik i inredningen. Exempel, tack? Svart är exempelvis komplementfärg till vit. Röd är komplementsfärg till grön (googla färgcirkeln så ser du tydligt kulörernas motpoler).  Inte konstigt att den grafiska svart/vita inredningsstilen som länge har varit så stor, större och störst är en av våra mest kraftfulla. Komplementsfärgerna räcker att jobba med på mindre detaljer i rummet som en enstaka vas, kudde eller i en tavla. It will bring life!

accenter mässing inredningsdetaljer vardagsrum grå väggar

För att skapa liv i inredningen - våga komplementfärger på detaljerna.

För att skapa liv i inredningen – våga komplementfärger på detaljerna.

Kika igenom bilderna på Kaplansbacken igen och titta efter de olika färgfamiljerna som vi gjort en färgkarta på. Kan det vara så att vi hittat receptet för hur de har lyckats så briljant med färgerna? Visst, så här djärvt målar vi inte om varje dag. Lägenheten är beyond och verkligen high-end. Men den ger oss också lusten och modet att måla den där sovrumsväggen eller gästtoaletten i nått annat än bara vitt. Ta dom små delarna ur inspirationen som passar dig och applicera på ditt hem. Vi lovar att det kommer hända härliga grejer med ditt inrednings-jag när du väl börjat! Lycka till!!

Photocredit: SkandiaMäklarna via HemnetFollow

Follow

"PerfectionMakesMeYawn"

Get an email at new posts:

Plugin Sponsor Premium WP Plugins