Joanna Laajisto – Inspiratör i inredningsbranschen

Inspiratör, visst måste det finnas tusentals av den sorten där ute i inredningsbranschen. Men jag kom på mig själv sitta och fundera över vilka av dessa som är mina riktigt stora inspirationskällor. Och vad det är hos dem som förmår mig att plötsligt kunna totalpunktera en uh-det-går-nog-inte-känsla med sylvass energi, nytt mod och ett queenofeverything-mindset. Det läskiga var att jag faktiskt inte kunde namnge någon speciell, förutom de som står mig allra närmast i vardagen, typ syrran. Även en och en annan cooling jag lyssnat på på Värvet i somras som Marklund, Ax:son Johnson och Bah Kuhnke dök upp. Men dessa har inte direkt med mitt företagande och branschintresse att göra. De står mer för en kvinna med mental styrka, smartness och jag-ger-mig-aldrig-inställning som jag ser upp till. Fearless females. Anyhow,  det måste ju krylla av queens (ja det är främst kvinnorna som inspirerar oss i vår vardag) i inredningsbranschen som kan bli mina gurus och omedvetna mentorer, eller hur! Men vilka är dom, vad gör dom så inflytelserika och vad går vi igång på hos dom? Det är dax att kicka igång en serie om inspirerande queens helt enkelt. Här kommer den första, hoppas ni kan få lika mkt boost av hennes arbete som vi får – Joanna Laajisto.

joanna laajisto

Finska Joanna Laajisto är grundare av den kreativa studion med samma namn. I hennes portfolio hittar ni en mängd fantastiska inredningsprojekt blandat med uppdrag inom visual merchandising samt service- och produktdesign. Alla ser ut att på något sätt höra ihop trots att beställarna varierat. Kanske beror de sammanhållna färgskalorna, rena linjerna och enkelheten på det finska designarvet eller så är det ett faktum att teamet faktiskt genomsyras totalt av inställningen “not to plotter the world with unnecessary things…” som de nämner på sin hemsida. Oavsett orsak så är resultaten breathtaking.

joanna laajisto

Det är någonting över studions formspråk som påminner oss om USAs västkust och pastellig senfunktionalism. Det går liksom inte att inte älska. Faktum är att Joanna började sin karriär i inredningsbranschen just på den amerikanska västkusten efter att studerat där. Kanske har hon tagit med sig det bästa därifrån och blandat upp med det typiska nordiska; ljusa träslag, oändliga nyanser av vitt och förkärleken till naturmaterial. However, det funkar för oss och vi kan liksom inte sluta scrolla igenom deras hemsida, det ena projektet vackrare än det andra, fastän det borde vara omöjligt. Inspirationen är total men det som verkligen får oss på fall är den lilla raden i stycket “About Joanna” där hon i förbifarten nämner att hon rest jorden runt innan hon landade sina studier. Jaha, men alla kids åker väl till Asien nuförtiden? Jovisst, men inte som Joanna! Hon pinnade världskartan som professionell snowboarderska. DÄR. DOG. VI. Snacka om att vara mångfacetterad, smiska det förutsägbara och leverera zero mellanmjölk. Inspiratör? Hands up! #queenofeverything

Finlandia_Caviar_03Finlandia_Caviar_05joanna laajisto

Pic source: Joanna Laajisto

//AFollow

Follow

"PerfectionMakesMeYawn"

Get an email at new posts:

Plugin Sponsor Premium WP Plugins