Golv by Susanna Vento

Utdrag från vår moodboard-presentation tema “Scandi-funkis”.

Vi har blivit helt golvskadade! Under vår senaste inredningskonsultation; en renovering samt tillbyggnad av hall och badrum, snöade vi in på golv. Våra kunder efterfrågade ljusa trägolv som skulle läggas in istället för en glansig klickparkett och ett äldre parkett golv. Tidigt satte vi stilen till att gå mot något vi kallade för Scandi-funkis. Låt oss beskriva det som en skandinavisk inriktning med ljusa träslag och fräschör sammanslaget med tydliga retrovibbar i sann funkis-anda.

Åter till projektets klurigaste utmaning – golvet. Många fasas över sina gulnande, glansiga lamellparketter i ek som ligger kvar i hemmen sedan dess storhetstid på 50/60-talen. Det vackra i kråksången är både kvaliteten på parkettgolven, mönsterbilden som går att lägga samt att de faktiskt går att styra färgtonen. Fiskbensmönster har verkligen tagit sig tillbaka in i rampljuset och med sitt karaktäristiska retrouttryck var det just en fiskbensparkett i ek som vi rekommenderade. Hur får man till ljusa ek golv då och hur fintar man den gula, glansiga looken? Jo lacken ska man absolut lägga på hyllan om man eftersöker en naturligare look. Vill man behålla träkänslan men ändå uppnå ett tåligt golv, är ett sätt att använda sig av en hårdvax olja. Vi har själva använt den i våra hem när vi slipat om befintliga parketter eller lagt in nya obehandlade golv. Hårdvax oljan gör träytan slitstark och vatten- samt smutsavvisande samtidigt som den får behålla sin silkeslena karaktär. Helt underbart! I projektet ovan förelår vi att dessutom använda sig av en vitpigmenterad hårdvax olja för att undgå gulheten i eken och ge den en ljus lätthet i uttrycket. Vi har under resans gång googlat oss fram till fantastiska golv som går mot grått (Fixa och donas är en personlig favvo!!!) och mörkare bruna nyanser. Så.himla.läckert.

Osmo_color susanna vento Osmo_color susanna vento2 osmo_color susanna vento3 osmo_color susanna vento4

Photocredit: Osmo / Susanna Vento

För att fräscha upp och skydda slipade möbler (eller träleksaker) är ett tips att gå över den slipade ytan med hårdvax olja. Just märket Osmo vet vi är helt ofarlig för människor och djur. Bilderna vi bjuder på idag är Osmos kampanjbilder stylade av grymma Susanna Vento som ni förövrig bör kolla in på både instagram och bloggvis (ni känner säkert igen henne mer som Varpunen).Follow

Follow

"PerfectionMakesMeYawn"

Get an email at new posts:

Plugin Sponsor Premium WP Plugins